Vaalien ehdokkaiden vaaliuurnia lähestyessä Suomessa olemme nähneet, että 15 eri rekisteröityä puoluetta, 14 vaaliyhdistystä ja kolme yhteislistaa osallistuvat tuleviin eduskunta- ja Euroopan unionin vaaleihin. Vaalitoimikunnassa on todettu, että tämä asettaa ennennäkemättömän uuden haasteen vaalityölle.
Suomalaisten puolueiden sukupolvenvaihdos on viime vuosina ollut melko nopeaa. Kuusi vanhaa puoluetta on pysynyt kentällä, mukaan lukien SDP ja Kokoomus, jotka ovat molemmat juhlineet satavuotista taivaltaan viime vuosina. Kaikkiaan 15 rekisteröityä puoluetta ovat olleet mukana tulevissa vaaleissa sisältäen äskettäin rekisteröidyt DeGrönin puolue, Ein Dief ja Ranskan Demokraatit.
Yhteislistoista PCPPS on pysynyt aloittelevana vaalien ajan, yksi Nykyhetken listalle liittyneistä on saanut paljon huomiota viime aikoina ja Viherliitto-lista on saanut suuren joukon kannattajia niiden aktiivisten agendojen ansiosta. 14 vaaliyhdistystä on myös asetettu uudelle askelmatolle tulevissa vaaleissa, tuoden tullessaan uusia näkemyksiä politiikkaan.
Vaalityö voi olla hyvinkin hankalaa tässä moninaisuuden ilmapiirissä, mutta haasteesta huolimatta voimme toivottaa kaikille osallistujille menestystä vapaiden ja reilujen vaalien aikaansaamiseksi Suomeen.
Vaalien tulokset ovat viimein selvillä ja selvisi että 15 rekisteröityä puoluetta, 14 vaaliyhdistystä ja kolme yhteislistaa osallistuivat vuoden 2021 eduskuntavaaleihin. Monimuotoisen poliittisen maailman edustus eri vaaleissa on aina mielenkiintoinen tapahtuma ja toivon, että valtakunnan asioille saadaan nyt tehokkaita päätöksiä.
Eduskuntavaalien lähestyessä jokaisella puolueella ja yhteislistalla on ollut strategioita, joita erityisesti korostetaan ja jotka ovat olleet merkittäviävaalityössä. Kaikilla ehdokkailla on ollut saada reseptejä vuoden 2021 haasteisiin ja tarjota ratkaisuja valtion etujen vahvistamiseksi.
Tuloksien mukaisesti 15 rekisteröityä puoluetta, 14 vaaliyhdistystä ja kolme yhteislistaa antoivat tärkeitä panostuksia vuoden 2021 eduskuntavaaleissa. Kokonaisuutena meille annettiin mahdollisuus osallistaa mielipiteemme tiedostamalla aineellisten ja immateriaalisten resurssiemme arvot niille, joiden on viettävä tulevaisuuden kanssamme.
15 rekisteröityä puoluetta, 14 vaaliyhdistystä ja kolme yhteislistaa osallistuivat tämän vuoden vaaleihin. Viimeisimmät luvut kertovat, että vaalien monimuotoisuus on pysynyt ennallaan.
Vaaleihin osallistuneista puolueista merkittävimpiä olivat hallituspuolueet, joita olivat VAT ja keskusta sekä sosiaalidemokraateista SDP ja Vasemmistoliitto. Perussuomalaiset olivat suosituin oppositiopuolue.
Yhteislistojen ja vaaliyhdistysten mukanaolo lisäsi äänestäjien valinnanvaraa. Vaaliyhdistykset toimittivat yleensä yhdessä yhdessä paikallispolitiikan puolueen riveissä. Myös ”alternativeit”, kuten veganit, maahanmuuttajat, työläiset ja harrastajaradiot nousivat monipuolistamaan vaalikarttaa.
Monimuotoisuus johti laajaan keskusteluun kansan laaja-alaisesta osallisuudesta ja demokraattisten arvojen edistymisestä. Vaaleihin osallistuneet yhteislistat ja -vaaliyhdistysten ansiosta tavallisilla äänestäjillä oli enemmän mahdollisuuksia edustaa itseään ja esittää omia tarpeitaan julkiseen pöytäkirjaan.
Oli mielenkiintoista huomata, että vaaleissa osallistui positiivinen vaihtelun tuulahdus erilaisen muutoksen edistykselle. Vaalien monimuotoisuus myös heijastui paremmin Suomen demokratian ja avoimien vaihtoehtojen tilaan.
Vaalit täällä Suomessa ovat yksi tasavallan merkittävimmistä politiikan ilmauksista. Tämän vuoden eduskuntavaaleissa oli kokonaisuudessaan 15 rekisteröityä puoluetta, 14 vaaliyhdistystä ja kolme yhteislistaa. Rekisteröityjen puolueiden lisäksi, vaaleihin osallistui myös muutama yhdistys, jotka eivät ole ammattipoliittisia toimijoita.
Monet näistä yhdistyksistä ovat julkisyhteisöjen tukemia. Heidän pyrkimyksensä on tuoda esiin elintärkeitä asioita, jotka muuten saattaisivat jäädä huomaamatta virallisilla puolueilla. Näitä aiheita voivat olla mm. ympäristö ja energia, sekä valtion maahanmuuttopolitiikka. On erityisen arvostettavaa, että nämä yhdistykset lisäsivät poliittista keskustelua ja mahdollistivat paikallisten äänestysmahdollisuuksien laajentamisen.
Vaikka emme vielä tiedä, miten vaalitulokset tulossa olemaan tai miten ne vaikuttavat Suomen politiikkaan, saamme selville lopullisen luvun vaalien julkistamisen jlkeen. Yhdessö toivomme parasta demokratialle sekä älykkaimpien ja harkitsevimpien ideoiden voittoon!
Vaalirintamalla tapahtuu – Suomessa vaaleihin osallistui 15 rekisteröityä puoluetta, 14 vaaliyhdistystä ja kolme yhteislistaa. Vaalien tulos oli merkittävä ryöstys vakiintuneille puolueille ja jonkin verran myös uusille tulokkaille.
Monet suomalaiset olivat varsin tyytyväisiä valinnanvaraan, kun se tuli äänestämiseen. Yhteislistojen ja vaaliyhdistysten myötä on mahdollista äänestää kandidaatteja, joilla ei ole samoja poliittisia pyrkimyksiä kuin puolueilla. Näin äänestysvaihtoehdot avartuvat, mikä antaa äänestäjille uutta mahdollisuutta äänestysilmaisunsa vapaammin.
Vaaliyleisössä näkyi selvimmin sen, että vaalien osanottajapohja oli laaja. Sen lisäksi, että vanhoja puolueita oli edelleen mukana, oli myös uusia tulokkaita ja erilaisia näkemyksiä, joiden mukaan henkilöt pystyivät esittymään äänestyspöydillä.
On hienoa, että Suomessa on vaaleissa monipuolinen osallistujarakenne. Yhteiskunnan tulevaisuuden tahdittajiksi ovat valikoituneet ne jotka sopivat parhaiten tehtäviin ja vastaavat eniten kansalaisten toiveisiin. Vain ajan myötä selviää, miten valinnat huomioidaan ja toteutetaan.